Managen? Wat een Onzin, of toch Niet?

augustus 3rd, 2012 · by · Weblog NL

In het NRC van 11 Augustus, schrijft Jos Verveen een artikel over management: theorieën over management en organisatie werken niet en zijn zelfs nadelig. Ondernemers moeten daarom hun gevoel volgen bij het managen van een organisatie.

Jos Verveen: Managementtheorieën werken niet

Management in de moderne zin van het woord is begonnen aan het begin van de vorige eeuw. In Scientific Management begon Frederick Taylor het “geloof” uit te dragen dat organiseren een vak is waarvoor je aparte kennis en technieken moet hebben. Daarmee creëerde hij het beroep van de organisatiedeskundige.

Ondanks de kwalificatie Scientific ontbreekt elk empirisch bewijs dat de theorieën van alle management goeroes die na Taylor kwamen daadwerkelijk resultaat opleveren. In elke organisatie lopen ingehuurde consultants of interne stafmedewerkers rond die andere mensen voorschrijven hoe ze moeten werken, zonder dat ze zelf al te veel kennis van dat werk hebben. Verveens advies is dan ook: doe het zonder consultants en investeer in die instrumenten waarin je zelf gelooft.

Op één woord na, ben ik het met Verveen eens

Management is inderdaad geen wetenschap. Het heeft meer weg van een ambacht. Net als een timmerman gereedschappen en vaardigheden nodig heeft om uit planken een tafel te maken, heeft een manager methoden en technieken nodig om zijn doelstellingen te bereiken. Het is aan de timmerman het juiste gereedschap, en aan de manager de juiste managementtechniek te kiezen.

Tot zover verschillen Verveen en ik niet van mening. Ik heb echter moeite met zijn uitspraak “alleen investeren in die instrumenten waarin u zelf gelooft”. Onze timmerman kiest niet het gereedschap waarin hij gelooft, maar dat waarvan hij, voor een groot deel door ervaring heeft geleerd dat dat het beste is om een tafel te maken. Hetzelfde geldt voor management:

  • Een manager krijgt of geeft zich zelf een doelstelling
  • Hij maakt een plan om dat doel te bereiken
  • Hij voert het plan uit en bepaalt of het doel is bereikt

Of onze manager zijn doel bereikt, is hier niet het belangrijkste. Weten of en waarom iets goed of fout ging en daarvan leren is van veel groter belang. Het plan is bijvoorbeeld het visgraat diagram uit Lean Six Sigma te gebruiken. Als dat niet blijkt te werken kiest hij de volgende keer waarschijnlijk een andere techniek, zoals bijvoorbeeld 5*WHY. Net als de timmerman leert de manager door ervaring. Ik zie daarin geen rol voor geloof.

Hebben we nog wel management consultants nodig?

Leren door ervaring kan inderdaad zonder management consultants. Een paar minuten googelen, een eenvoudig managementboek of een korte praktische training levert voldoende kennis om een techniek uit te proberen. Verdieping komt met ervaring en aanvullend lezen. Zijn er dan nog wel managementdeskundigen nodig? Het antwoord “neen” is verleidelijk maar te kort door de bocht.

 Management consultants zijn nodig, maar de inhoud van het vak en de instelling van zowel interne als externe deskundigen moet veranderen. Hier volgen daarom twee adviezen aan de lerende management consultant:

  • (1)  Zorg dat je een bibliotheek van technieken hebt die eenvoudig uit te leggen en te gebruiken zijn. Pas de techniek samen met de manager toe. Dat is effectiever dan een dik rapport en de manager gaat door een leercurve, hetgeen zijn ervaring verrijkt.
  • (2) Niet slechts een rapport inleveren en het aan het management overlaten om dat uit te voeren. Neem zelf verantwoordelijkheid voor hetgeen je adviseert. No-cure-no-pay gaat waarschijnlijk te ver, maar overleg samen met het management over risk sharing en directe betrokkenheid.

 Als echte management consultant kan ik nu zeggen dat ik helaas geen tijd heb om op de bovenstaande punten in te gaan, maar dat ik dat in een van mijn volgende artikelen graag zal doen.

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *