Weg met Winst, Kas is Koning!

oktober 25th, 2012 · by John · Weblog NL

Ik geef regelmatig trainingen en presentaties over het managen van bedrijven, en begin dan met de voor de hand liggende vraag: wat is het doel van een onderneming? Ik krijg meestal antwoorden als zoveel mogelijk verkopen of veel winst maken. Slechts een enkele keer krijg ik het juiste antwoord, en dat is cashflow genereren. Wat is eigenlijk cashflow, en waarom zou winst of omzet geen doel kunnen zijn?

Veel managers denken dat cashflow gelijk is aan het verschil tussen opbrengsten en kosten. Is dit verschil positief dan stroomt er geld in het bedrijf. Is het saldo negatief dan raakt de kas minder goed gevuld. Hier wordt echter winst verward met cashflow. Winst is maar één van de determinanten van cash flow. Andere factoren zijn:

  • Je verkoopt goederen en stuurt je klant een factuur. De omzet en winst zijn binnen. Maar als de klant die inmiddels debiteur wordt genoemd, de rekening niet betaalt, wacht je nog steeds op je geld.
  • Je wilt klanten op tijd leveren, dus zorg je dat het magazijn goed gevuld is. Voorraad moet echter betaald worden en hoe voller het magazijn, des te leger de kas.
  • Vervelend die leveranciers die al bellen als je een dag te laat met betalen bent. Laten we daarom rekeningen maar onmiddellijk bij ontvangst betalen, dan zijn we van het gezeur af. De crediteur is blij, maar jij bent het geld kwijt.
  • Uitgaven (cash out flow) voor investeringen worden niet als kosten geboekt maar op de balans gezet en over een aantal jaren afgeschreven.

 Wil je cash genereren, dan moet je uiteraard naar omzet en winst kijken, maar als je klanten niet betalen, je voorraad te hoog is, je leveranciers betere cash managers dan jou zijn of je investeringen minder geld opbrengen dan ze hebben gekost, kun je naar de cashflow fluiten.

Kasstroom is Koning! Je moet daarom bijhouden wat je inkomsten en uitgaven zijn en welke consequenties dat heeft voor het saldo op je bankrekening. Cashflow moet je ook plannen. Het is belangrijk vroegtijdig te weten dat je op het einde van de maand onvoldoende geld hebt om de salarissen van je medewerkers te betalen.

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *