Teveel geld is ook niet goed!

november 20th, 2012 · by John · Weblog NL

In vorige blogs heb ik aandacht besteed aan de centrale doelstelling van iedere onderneming: het genereren van geld. Natuurlijk heeft een onderneming ook andere doelstellingen, zoals omzetgroei en klanttevredenheid, maar als cash niet het centrale doel van een organisatie is, is er geen sprake van een onderneming maar van bijvoorbeeld een klaverjasclub.

Vandaag heb ik het over bedrijven die teveel geld hebben. Dat is namelijk ook niet goed. Geld moet niet roesten op de bank; geld moet rollen. Bedrijven die teveel geld hebben zijn geen goede ondernemingen.

Er zijn drie motieven waarom een bedrijf geld nodig heeft.

Transactiemotief: geld voor de normale activiteiten

Geld is nodig om zaken te kunnen doen. Crediteuren, personeel en niet te vergeten de belastingdienst moeten op tijd worden betaald. Geld aanhouden voor transactiedoeleinden is dus een valide reden. Echter, ook hier geldt dat teveel niet goed is. Het afstemmen van inkomende en uitgaande kasstromen, bijvoorbeeld je crediteuren pas betalen als de betaling van enkele klanten binnen is, doet de transactiebehoefte aan geld verminderen.

Voorzichtigheidsmotief: geld voor onverwachte uitgaven

We leven in onzekere tijden, dus voorzichtig zijn is goed. Dat is waar. Maar ook hier geldt: te voorzichtig is niet goed. Een goede planning van uitgaven en ontvangsten doet de behoefte aan geld voor onverwachte gebeurtenissen verminderen.

Speculatiemotief: geld voor meer geld

Speculatie is het tegenovergestelde van onzekerheid. Je voorziet gebeurtenissen die ertoe zouden kunnen leiden dat er nog meer geld verdiend zou kunnen worden. Je bedrijf houdt bijvoorbeeld extra dollars aan omdat je verwacht dat de koers gaat toenemen. Als je valutahandelaar bent en speculeren je kernactiviteit is, dan is het goed om die dollars aan te houden. Maar dan is geen sprake van speculatie maar van het transactiemotief. Het speculatiemotief is nooit een goede reden om geld aan te houden.

Wat te doen met teveel geld?

Mits er een goede afstemming en planning van ontvangsten en uitgaven is, zijn transactie en voorzichtigheid goede motieven om geld aan te houden. Al het andere geld is geld teveel, en dus niet goed. Je kunt twee dingen doen met een overschot aan geld: investeren in goed renderende nieuwe activiteiten of, als die activiteiten er niet zijn, teruggeven aan de aandeelhouder. Deze kan het dan in andere goed renderende ondernemingen investeren. Zo blijft geld rollen.

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *