Vijf vragen aan een startende ondernemer

maart 12th, 2013 · by John · Weblog NL

Een succesvol geworden ondernemer heeft ooit het starten van zijn bedrijf vergeleken met het krijgen van een kind. Niet alleen moet je je financieel en emotioneel voorbereiden, maar je moet ook de verplichting aangaan om je onderneming te begeleiden en te verzorgen totdat zij volwassen genoeg is om haar eigen weg te vinden.

Hier vind je daarom vijf vragen die je jezelf moet stellen alvorens je de spannende weg van het eigen ondernemerschap kunt opgaan.

  1. Heb je passie voor het product wat je wilt aanbieden? Het starten van een bedrijf gaat namelijk van au. Je zult jezelf vaker dan één keer afvragen of je wel de goede keuze hebt gemaakt. Zeker in het begin zullen de uren lang en de winst beperkt zijn. Je bent eigenaar en ook eerste verkoper. Je moet dus enthousiast zijn over wat je wilt verkopen. En dan nog zal het niet altijd en snel lukken om klanten binnen te halen. Je drijfveren moeten sterk zijn en blijven om door deze moeilijke tijden heen te komen.
  2. Kun je met risico’s omgaan? Zeker in het begin moet je moeilijke beslissingen nemen. Geef je je baan in loondienst op (geen vast inkomen meer) of teken je een langdurig huurcontract (financieel commitment voor vaak grote bedragen). En dan blijkt ook nog dat je kantoor op de verkeerde plek hebt gehuurd. Van dat soort risico’s moet je niet wakker liggen, want dat gaat weer ten koste van je effectiviteit als ondernemer.
  3. Kun je beslissingen nemen? Als ondernemer sta je er alleen voor. Advies, soms ook nog goedbedoeld, kun je wel krijgen, maar uiteindelijk ben jij degene die alleen staat wanneer de beslissing moet worden genomen. Ga je mensen aannemen? Welk type klanten ga je benaderen? Als je geld nodig hebt, ga je dan naar de bank (moeilijk) of ga je naar familie (bemoeizuchtig)? Of dan toch maar al je spaargeld (oudedagsvoorziening) opmaken? En het slechte nieuws is, naarmate de tijd verstrijkt en je succesvol bent geworden, worden de beslissingen moeilijker en de consequenties groter.
  4. Kun je alle verantwoordelijkheden aan? In loondienst ben je verantwoordelijk voor één onderdeel van het bedrijf waar je werkt. Als eigenaar ligt alle verantwoordelijkheid bij jou. Zeker als je (nog) alleen bent moet je vele rollen bekleden. Je was al eerste verkoper, maar je wordt onder andere ook eerste boekhouder een zelfs debiteurenbewaker. Het gaat niet alleen om beslissingen nemen, je moet ook de kennis opbouwen om de juiste beslissingen te nemen. Zeker of financieel gebied wordt als (startend) ondernemer hoge eisen aan je gesteld.
  5. Kun je het geestelijk en fysiek volhouden? Zeven dagen per week werken, en geen tijd meer voor contacten met je oude vrienden of hobby’s. En ondanks dat kan het nog misgaan en moet je faillissement aanvragen.

Deze vragen zijn confronterend (zo bedoeld) en misschien zelfs afschrikwekkend (misschien de consequentie). Maar er zijn zeker ook goede dingen aan het ondernemerschap.

Je gaat je eigen idee realiseren en dat geeft energie en passie. Onzekerheid en risico’s hebben twee kanten. Het kan ook goed gaan, en vaak heb je dat zelf voor een groot deel in de hand. Succes is geen keuze, maar wel het gevolg van een energieke passievolle aanpak. Je mag zelf alle beslissingen op velerlei gebieden nemen, en je hoeft aan niemand meer verantwoordelijkheid af te leggen. Tot slot, die zeven dagen per week kunnen er ook vijf of zes zijn, maar hard werken levert je wel wat op. En niet alleen financieel.

John Greijmans 

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *