Pink Floyd was Wrong

april 7th, 2013 · by John · Weblog NL

Eind jaren zeventig bracht de Engelse rockband Pink Floyd het album The Wall uit. Het nummer Another Brick in the Wall van deze elpee (de voorganger van de CD) bevatte the volgende tekst:

We don’t need no education

We don’t need no thought control

No dark sarcasm in the classroom

Teacher, leave them kids alone

Ik moest aan deze tekst denken toen ik een artikel over education permanent las. Deze Franse term werd in de jaren zeventig (de glorietijd van Pink Floyd) veel gebruikt, maar tegenwoordig spreken we eerder over permanente educatie of in het onvermijdelijke Engels: continuing education.

Education Permanente is een verzamelbegrip dat verwijst naar de diverse opleidingsvormen buiten het reguliere dagonderwijs. Deze vorm van onderwijs kan worden gevolgd uit interesse om additionele kennis en ervaringen op te doen, om benodigde diploma’s en papieren te krijgen of om zogenaamde PE-punten (juist ja permanente educatie) te verkrijgen.

De opleidingen in het kader van permanente educatie vinden plaats in de vorm van workshops, seminars, thuis studie gecombineerd met online lessen en training-on-the-job. Het tijdsbeslag kan variëren van een dagdeel tot maanden van studie.

Sommige vormen van continuing education zijn verplicht. Artsen en advocaten moeten zich bijvoorbeeld blijvend bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Op deze wijze kunnen ze een kwalitatief hoge dienstverlening blijven leveren aan respectievelijk hun patiënten en cliënten. Maar ook als het niet wettelijk verplicht is zorgen professionele dienstverleners er voor om bij te blijven. Als zij het niet doen, doet hun concurrentie het wel en raken ze hun business kwijt.

Ook bedrijven investeren veel geld om de kennis van hun medewerkers om het benodigde peil te houden en soms zelfs radicaal te vernieuwen. Dit soort trainingen vindt plaats zowel binnen als buiten kantooruren. In het laatste geval wordt dus van de medewerker verwacht dat hij er eigen tijd in stopt, omdat zij er ook profijt van zal hebben.

Om drie redenen had Pink Floyd dus ongelijk.

  • Opleiding is, ook als het diploma of de bul al binnen, een wettelijke verplichting.
  • Opleiding is nodig om in business te blijven, want de concurrentie ligt altijd op de loer.
  • Opleiding is nodig om een bedrijf draaiende te houden, bijvoorbeeld als gevolg van een nieuwe technologie.

 

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *