De Boekhouding: Uitbesteden of zelf doen?

juli 11th, 2013 · by John · Weblog NL

Een belangrijk argument om activiteiten uit te besteden is tijd. Ondernemers hebben zijn druk bezig met geld verdienen. De kosten van uitbesteden wegen daarom vaak op tegen het extra geld dat gegenereerd wordt. Toch heeft uitbesteden meer voordelen dan tijd, en ook meer nadelen dan geld. Het is goed daar eens bij stil te staan.

Uitbesteden of niet?

De kernvraag bij uitbesteden is: wat ga je doen met de tijd die je door het outsourcen kunt vrijmaken? Kun je daardoor meer omzet genereren, netwerk events bezoeken of de relatie met je klanten versterken? Als, vooral het eerste deel van deze vraag positief wordt beantwoord, dan moet je er aan gaan denken om de boekhouding uit te besteden. De extra omzet moet uiteraard wel opwegen tegen de hogere kosten.

Als je uitbesteedt aan de goede persoon heeft dat een additioneel voordeel. De administratieve activiteiten worden uitgevoerd door een expert, die het werk waarschijnlijk beter en sneller kan dan jij zelf. De kwaliteit en efficiency van de financiële administratie gaan dus omhoog.

Uitbesteden aan wie?

Een zoekterm als “boekhouden voor ondernemers” heeft meer dan 250.000 hits op Google. Er zijn genoeg aanbieders, van zzp’ers tot grote administratie- en accountantskantoren. Iemand vinden is dus niet moeilijk, de juiste persoon vinden is dat echter wel! Vraag altijd eerst rond in je eigen netwerk. Als iemand die je vertrouwt, al een lange en goede werkrelatie heeft met zijn boekhouder, dan is dat zeker een reden met hem of haar te gaan praten.

Wat ga je uitbesteden?

Denk goed na over wat je gaat uitbesteden. Alle activiteiten overdragen aan een boekhouder lijkt voor de hand te liggen. Hij is immers de expert en jouw tijd is geld. Niets is echter minder waar, want de boekhouding door derden laten doen heeft ook nadelen.

De meeste boekhouders zullen je aanbieden om de BTW-aangifte per kwartaal te doen en de jaarrekening op te stellen. In de praktijk betekent dat echter dat je doet wat wettelijk voorgeschreven is, maar dat je niet meer weet wat er in je onderneming gebeurt.

De BTW-aangifte geeft de bedragen voor te vorderen en te betalen BTW en saldeert die. Verder zegt de aangifte niets. De jaarrekening geeft meer informatie, maar in een gestandaardiseerd overzicht, wat niet hoeft aan te sluiten bij wat je nodig hebt om je bedrijf te managen. Een groter nadeel is dat een jaarrekening vaak pas een halfjaar na het einde van het boekjaar klaar is. Dat is laat om er achter te komen, dat het niet zo goed gaat in je onderneming.

Moet ik nu wel of niet uitbesteden?

Uitbesteden biedt voordelen in termen van tijd om belangrijkere zaken te doen en kwaliteit van het werk. Mijn advies aan startende en kleine ondernemers is daarom bijna altijd om de administratie uit te besteden. De nadelen kunnen worden opgelost door de boekhouder te vragen elke maand een balans en resultatenrekening te maken en die in detail met je te bespreken. Staat alles er in wat er in moet zitten, en begrijp je wat er staat? Als je die vragen kunt beantwoorden zal dat helpen je bedrijf beter te leiden.

Een goedkoper alternatief is om de boekhouder te laten werken met een on-line boekhoudsysteem. Jij vult, op je eigen kantoor, de mutaties in en de boekhouder controleert die. Elk boekhoudsysteem kan een balans en resultatenrekening uitdraaien. Deze oplossing kost je weliswaar iets meer tijd, maar is minder duur en levert je toch de juiste informatie.

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *