De Zorg wordt te duur betaald!

juli 27th, 2013 · by John · Weblog NL

De zorg blijft duurder worden en kostenoverschrijdingen leiden iedere keer weer tot bezuinigingsmaatregelen. Dit is geen typisch Nederlands probleem, het speelt in veel meer landen. In de NRC van de afgelopen week stond een interessant interview met Denis Cortese. Deze Amerikaanse hoogleraar formuleerde een tweetal ideeën hoe de uitgaven in de zorg te beheersen, en hoe artsen en ziekenhuizen te motiveren om mensen zo snel mogelijk gezond te maken.

Waarom wordt de zorg steeds duurder?
Cortese geeft een bijna Marxistische verklaring voor de steeds hogere kosten in de zorg: de technologische vooruitgang. Hij geeft het voorbeeld van bestraling als behandeling voor prostaatkanker. Een dergelijke behandeling kost USD 30.000. Sinds kort is er een nieuwe methode, de protonentherapie die USD 50,000 kost. Niemand weet nog of de nieuwe manier van behandelen beter is, maar hij wordt toch al op ruime schaal toegepast. De kosten nemen dus toe, zonder dat we weten of dat het gewenste effect heeft.

Het zou beter zijn om snel te leren bij welke patiënten een behandeling effect heeft en bij welke niet. Bij elke nieuwe behandeling en bij elk nieuw medicijn moeten de effecten consequent worden bestudeerd. Bij alle gebruikers. Dan kunnen we binnen twee jaar weten of iets een verbetering of verslechtering is, in plaats van daarop soms twintig jaar te wachten.

We betalen niet alleen teveel, we betalen verkeerd!
In de zorg krijgen we niet waarvoor we betalen. De hoge kosten zijn op zich geen probleem als we ze kunnen betalen. En als we willen kunnen we dat. Het probleem is dat we geen waarde voor ons geld krijgen. We willen, en betalen voor, goede, veilige en snelle zorg die tevreden stelt. Maar over het algemeen krijgen we die niet, of op zijn minst niet optimaal.
In zijn oplossing volgt Cortese wederom een klassiek economisch uitgangspunt: koppel betaling en gewenst resultaat aan elkaar. „Als je patiënten zo goed mogelijk behandelt, ze geen complicaties hebben, er geen infecties in het ziekenhuis zijn, dan zijn ze niet langer in het ziekenhuis dan nodig.” Als een zorginstelling dat klaarspeelt hebben ze de kosten dus omlaag gebracht.

Om de prikkel tot kostenbesparingen daar te leggen waar de kosten worden gemaakt, stelt Cortese voor dat ziekenhuizen en artsen hun eigen zorgverzekeraar oprichten. Als artsen en ziekenhuizen de kosten naar beneden krijgen, verdienen ze immers daaraan als ze zelf zorgverzekeraar zijn.

Samenvattend….
Cortese heeft twee oplossingen. Introduceer alleen nieuwe methoden na ze op grote schaal, maar wel snel te hebben getest op effectiviteit. Als een behandeling niet helpt, pas hem dan ook niet toe. Dat bespaart kosten. Betaal artsen en ziekenhuizen voor wat ze toch al zouden moeten leveren: patiënten zo goed als mogelijk behandelen, zorgen dat er geen complicaties of infecties zijn, en ze niet meer of langer behandelen als nodig is. Eenvoudige oplossingen die wellicht zouden kunnen werken. Zullen we ze snel en uitgebreid gaan testen?

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *