Netwerken, niets voor mij! Toch?

augustus 21st, 2013 · by John · Weblog NL

Ik zal het maar toegeven. Ik ben geen “netwerker pur sang”. Eerlijk gezegd, ben ik helemaal geen netwerker. Ik word namelijk zenuwachtig als ik naar een bijeenkomst of receptie moet waar ik niemand ken. Ik ga dan meestal in een stil hoekje staan. Ik kijk om me heen en hoop iemand te zien die ik ken waar ik een gesprek mee kan aanknopen. Dat lukt niet altijd, en zo heb ik menig stil uurtje op een heel gezellige receptie doorgebracht.

Afgelopen week moest ik weer naar een receptie, maar dit keer had ik geluk. Ik ontmoette iemand die ik vaag kende, maar waarvan ik wist dat ze een geboren netwerker was. Laat ik haar voor het gemak Joke noemen. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken, Joke aangesproken en haar verteld dat ik eigenlijk een hekel aan recepties had omdat ik nooit wist hoe een gesprek te beginnen. Joke vertelde me, dat ik niet de enige was die dat probleem had. Tijdens ons zeer aangename gesprek gaf ze me een aantal zeer bruikbare tips om een gesprek te beginnen.

Ga in de rij voor het buffet staan
Op veel recepties is er eten, vaak in de vorm van een buffet. Als je dan toch in de rij moet staan, dan belet je niets om met de persoon voor of achter je te spreken. Je hebt in ieder geval al één ding gemeen: je moet iets te eten uitkiezen van de tafel. Enkele vragen om dan een gesprek te starten: Ik weet eigenlijk niet wat ik moet kiezen. Wat ga jij nemen? Heerlijk, ze hebben nieuwe haring! Heb je die al geprobeerd dit jaar?

Je bent niet alleen op de wereld
Kijk als je een receptie binnenkomt even naar de stille hoekjes. Gegarandeerd dat daar mensen staan zoals jij die niet gemakkelijk contact maken. Loop naar hen toe en begin een gesprek. Zij zitten er net zo hard op te wachten als jij. Een ijsbreker kan dan bijvoorbeeld zijn: Het is erg druk vandaag, vind je het goed als ik even hier kom staan? Jij initieert het gesprek, de andere persoon hoeft dat dus niet meer te doen en zal zich meer op zijn gemak voelen om een ander onderwerp aan te snijden.

Maak een compliment
Iedereen houdt van complimenten krijgen, zeker in een situatie waar ze zich onzeker voelen. En vergis je niet, veel mensen voelen zich onzeker als ze een receptie met allemaal onbekenden bezoeken. Ook hier zijn er een aantal ijsbrekers om een gesprek te starten bijvoorbeeld met een vraag als: Mooie schoenen, waar heb je die gekocht?

Sport is een (gevaarlijke) optie
Sommige mensen houden van sport. Als jezelf daar één van bent, kun je dat in je voordeel gebruiken. Maar pas op, als je met iemand komt te spreken die niet van sport houdt, en die zijn er, dan kan dat het beginnend gesprek doodslaan.

Simpel werkt altijd
De meest eenvoudige manier om contact te maken is vaak de beste. Strek je hand uit naar iemand in de buurt en zeg simpel: “Hallo, ik ben John”. Dit en een vriendelijke glimlach verricht wonderen.

En hoe nu verder?
Okay Joke, zei ik, dit werkt prachtig om een gesprek te beginnen, maar hoe houd ik de conversatie gaande? Oh, zei ze, dat is nog veel gemakkelijker. Probeer zo snel mogelijk te praten over iets wat jullie gemeenschappelijk hebben. En ze noemde de volgende voorbeelden: Is dit de eerste keer dat je hier bent? Ben je hier ooit eerder geweest?

Als je iets gemeenschappelijks gevonden hebt, dan zijn dit mogelijke vragen die je kunt stellen om het gesprek te continueren: Waar kom je vandaan? Wat doe je voor werk? Mensen houden ervan over zichzelf te praten. De volgende stappen zijn daarom nog veel gemakkelijker: Is dat een leuke plaats om te wonen? Waarom heb je voor dat werk gekozen?

Hoe kom ik er weer vanaf?
Het lijkt een luxe probleem zei Joke, maar op een gegeven moment heeft het gesprek vijftien minuten of meer geduurd, en dan is het tijd om verder te gaan. Het is immers een receptie, en je bent daar om meerdere mensen te ontmoeten. Ook hier zijn er vele nette manieren om afscheid te nemen, zoals bijvoorbeeld: De rij bij het eten is een stuk korter geworden. Leuk je te hebben ontmoet, maar ik wil snel iets gaan eten voor alles op is. Leuk met je kennis te hebben gemaakt. Mag ik misschien je visitekaartje?

Netwerken is eigenlijk wel gemakkelijk dacht ik toen Joke wegliep, nadat ik haar mijn kaartje had gegeven. Ik ging weer stil in een hoekje staan, maar nam me voor: bij de volgende receptie ga ik het zelf uitproberen! Of zal ik toch maar eerst een training netwerken volgen?

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *