1 Januari 2014 zijn we verlost van de provisies

september 18th, 2013 · by John · Weblog NL

In 2014 mogen financiële tussenpersonen als vermogensbeheerders en assurantieadviseurs geen provisie meer in rekening brengen. Een bankier krijgt nu nog vaak rond de 1% provisie op elke euro die jij, op basis van zijn advies, belegt in aandelen. Ook een bankier is niets menselijks vreemd. Hij is daarom (onbewust) geneigd jou juist die producten te adviseren waarvoor hij de hoogste provisie ontvangt. Jij koopt dus de beleggingsproducten waaraan je adviseur het meest verdient. En dat zijn niet noodzakelijkerwijs de producten die jou het meeste geld opleveren.

De overheid verbiedt verkoopprovisies per 2014. De vergoeding voor advies en beheer mag dan niet meer worden versleuteld in provisies, maar moet rechtstreeks aan de adviseur of beheerder worden betaald. Wellicht dat je gaat schrikken van de rekening. Ik betaal mijn verzekeringsadviseur toch al snel € 100,- per uur. Maar aan de andere kant bespaar ik wel ongeveer 25% op de premies. Per saldo ben ik goedkoper uit.
We lopen langzamerhand tegen het eind van 2013, en dat is dus een goed moment om op zoek te gaan naar uitstekend goed advies voor een lage prijs. Begin met je huidige leverancier, bijvoorbeeld je bankier. Vraag een schriftelijke opgave van wat je kwijt bent aan advies, beheer, bewaarloon en transactiekosten? Kijk goed waarin de bank zoal voor je belegt. Zijn dat de goedkope en heldere indexbeleggingen? Of zijn het toch weer die eigen onverklaarbaar dure eigen fondsen van de bank? Als je in deze dure fondsen blijft beleggen, blijf je nog steeds de melkkoe van de bank.

De bank wil graag zijn melkkoeien behouden en zal je daarom proberen te paaien met een prachtig en uitermate concurrerend contract. Leest dat voorstel goed door. Belangrijker nog, vraag ook offertes aan andere adviseurs. Twee punten waarop je zeker moet letten zijn:

  • Beheervergoeding op spaargeld. Nooit accepteren.
  • Prestatievergoeding: Alleen accepteren als de kosten van de beheerder van de winst worden en afgehaald, en als eventuele verliezen uit voorgaande jaren worden meegenomen. Anders room je de winst af, maar blijft het verlies geheel voor jou.

Eis ook dat je zonder opzegtermijn kunt opzeggen en dat je je beleggingen desgewenst binnen een week kan verkopen. Zo blijf je flexibel, en kun je onmiddellijk afscheid nemen als je betere of goedkopere dienstverlener hebt gevonden. Twee handige sites om kosten en diensten van financiële adviezen te vergelijken zijn beleggingsmatch.nl en vermogensbeheer.nl.

2014 wordt een mooi jaar! De provisies gaan weg en je financieel adviseur moet nu echt advies gaan geven vanuit jouw belang! Doet hij dat niet, of is hij te duur. Dan kun je gewoon naar een goedkopere en betere adviseur gaan.

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *