Banksparen! Beter dan sparen bij de bank?

oktober 14th, 2013 · by John · Weblog NL

In 2008 werd een nieuw financieel product geproduceerd, het banksparen. Dit product maakt het mogelijk om fiscaal vriendelijk vermogen op te bouwen. Een bankspaarrekening is een geblokkeerde rekening waarop je geld spaart. De rekening mag alleen onder bepaalde voorwaarden worden gedeblokkeerd. In plaats van sparen, kunt je bij banksparen ook kiezen voor beleggen.

Voordelen van het banksparen
Banksparen is net als sparen (beleggen) bij de bank. Er zijn echter twee verschillen en dat zijn dan ook direct de grote voordelen. Op spaarrekeningen van de bank wordt netto geld gestort. Dat is dus geld waar al inkomstenbelasting over is afgedragen. Bij banksparen mag een brutobedrag worden ingelegd. In principe mag je van een normale spaarrekening altijd geld opnemen. Bij banksparen is dat niet mogelijk. De rekening is geblokkeerd. Daar staat tegenover dat, zolang de rekening geblokkeerd is, je geen vermogensrendementheffing betaalt.

Er zijn dus twee fiscale voordelen van banksparen:
• Je mag een brutobedrag inleggen wat betekent dat je niet nu, maar wel in de toekomst (!) belasting moet afdragen.
• Over het opgebouwde vermogen hoef je geen 1,2% vermogensrendementheffing af te dragen.

Waar kun je banksparen voor gebruiken?
Banksparen kun je gebruiken voor extra pensioen, maar alleen als je een pensioentekort hebt. Sparen voor de aflossing van je hypotheek is alleen mogelijk voor huizen gekocht vóór 2013. Maar wellicht wordt ook die regeling weer aangepast. Het is ook mogelijk om een ontslagvergoeding te storten op een bankspaarrekening. Voor sparen voor je uitvaart, krijg je zelfs een extra korting op de vermogensrendementsbelasting.

Moeten we daarom allemaal gaan banksparen?
Banksparen heeft niet alleen voordelen. Er zijn ook grote nadelen. Banksparen is geblokkeerd sparen. Je hebt dus niet de vrije beschikking over je geld. Daarnaast heb je weliswaar een fiscaal voordeel, maar dat brengt een veelheid van fiscale regels met zich mee. Banksparen is ook duurder dan gewoon sparen.

De nadelen van banksparen beginnen al bij de opening van een bankspaarproduct. De (advies-) kosten daarvan lopen van enkele tientjes tot meer dan duizend euro bij de duurste raadgevers. Vaak heb je geen advies nodig, maar ook zonder advies heft je bank vaak meer dan honderd euro entreekosten.

Als de bankspaarrekening uiteindelijk gaat uitkeren, staat de fiscus klaar met een belastingaanslag plus uitkeringseisen. Je bankpensioen moet ingaan tussen je 65ste en 70ste, en vaste en gelijkmatige uitkeringen doen. Wil je voor je 65ste een uitkering, dan moet die doorlopen tot je 85ste. De uitkeringsperiode moet minimaal vijf jaar zijn als je jaarlijks hooguit 20.953 euro krijgt uitgekeerd. Krijg je meer, dan is de uitkeringsfase minimaal 20 jaar. Verder mag je het tegoed niet schenken of verpanden. Ineens laten uitkeren, kan alleen als je minder dan 4.242 euro hebt gespaard. Anders betaal je naast de inkomstenbelasting 20% revisierente. Maximaal dus 72%. Sommige banken rekenen daarnaast ook bij uitkering kosten.

Dus dan maar toch géén banksparen?
Nee, dat is te kort door de bocht! Als je een relatief groot bedrag – groter dan de vrijstelling voor de vermogensrendementheffing – binnenkrijgt voor bijvoorbeeld een ontslagvergoeding kan banksparen een oplossing zijn. Je moet dan wel zeker weten dat je het geld binnenkort niet nodig hebt, en dat je later een lager belastingpercentage betaalt dan nu. In andere gevallen wegen de extra kosten en grote regeldruk niet op tegen de fiscale voordelen, hoe aanlokkelijk die ook mogen lijken.

John Greijmans

 

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *