Start met de Cloud!

november 18th, 2013 · by John · Weblog NL

De Cloud, een veel gebruikte term, waar veel mensen van gehoord hebben, maar waarvan maar heel wat minder personen kunnen zeggen wat het is. Daarom in deze weblog een poging om drie vragen te beantwoorden: Wat is de Cloud? Wat zijn de voordelen van de Cloud?. Hoe kan ik met de Cloud beginnen?

Wat is de Cloud?
De geschiedenis van de Cloud gaat terug tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. In die tijd was een computer zo groot als een ruime kamer. Deze mainframes waren zo duur, dat het onmogelijk was iedere gebruiker een aparte computer te geven. Om daarvoor een oplossing te bieden werd time sharing geïntroduceerd. Met Time sharing konden verschillende gebruikers van dezelfde computer en van dezelfde opgeslagen gegevens gebruik maken. Wat toen time sharing werd genoemd, heet nu cloud computing.

De Cloud bestaat niet, in de zin dat het niet iets is wat je kunt zien of vastgrijpen. De Cloud is een netwerk van met elkaar verbonden computerservers. Elke server binnen dat netwerk heeft een bepaalde functie. Er zijn servers die moeten rekenen, andere servers worden gebruikt om bijvoorbeeld software te downloaden en daarnaast is opslaan van gegevens (bijvoorbeeld de foto’s op Facebook) een belangrijke taak.

Wat zijn de voordelen van de Cloud?
Bedrijven stappen vaak om financiële reden over naar de Cloud. Bij het investeren in conventionele computerapparatuur gaat het om aanzienlijk bedragen. Een probleem daarbij is dat het vaak moeilijk te bepalen is hoeveel je exact nodig hebt. Voor je het weet heb je te veel capaciteit aangeschaft. Bij de Cloud betaal je alleen wat je gebruikt. Dure overcapaciteit bestaat dus niet meer.

Maar er zijn ook operationele voordelen. In het verleden kon je met de software van je bedrijf alleen op die computers werken waar die software op geïnstalleerd was. De Cloud maakt het mogelijk om over al en te allen tijde toegang te krijgen.

Hoe kan ik met de Cloud beginnen?
In zeven stappen kun je volledig Cloud-proof worden:

1. Deel bestanden met collega’s via Dropbox. Google Docs of Evernote in plaats van ze rond te mailen ter revisie.
2. Geen overvolle vergaderruimtes en geen files. Doe meer in minder tijd door te vergaderen via Lync of Google Hangout.
3. Zet een back-up van al je belangrijke bedrijfsgegevens in de Cloud, met bijvoorbeeld Clouddrive of KPN Back-up online.
4. Werk online samen aan projecten met producten als Asana, Evernote Business of Basecamp.
5. Zet functies als mail en agenda in de Cloud. Kijk hiervoor naar producten als Exchange online of Google Agenda.
6. Ga je boeking online doen met ReelEezie of houd je klanten bij met PerfectOffice.
7. Doe je hardware de deur uit en werk volledig online, bijvoorbeeld met MKB Werkplek Online.

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *