Financiele planning is belangrijk, ook in je prive-situatie!

januari 31st, 2014 · by John · Weblog NL

In het bedrijfsleven begint het rond april, de financiële planning cyclus (planning and control cycle). In april is er een strategisch plan dat rond oktober wordt geoperationaliseerd tot een jaarplan (budget). In januari volgt een terugblik (review) op het voorgaande jaar, en de leerpunten daaruit worden gebruikt in de volgende cyclus. Een proces van continue verbetering (continuous improvement) is daarmee in gang gezet.

Wat goed is om bedrijven te besturen is ook van toepassing op je persoonlijke situatie. Alles wat je doet in je leven – en dat je wilt laten slagen – vereist planning. Of het nu de planning van een weekendje uit betreft, of de complete verbouwing van je woning. Planning is belangrijk omdat het je helpt de toekomst te organiseren. Persoonlijke financiële planning is belangrijk omdat je daarmee, in ieder geval kunt aansturen dat je je in de toekomst je financieel geen zorgen hoeft te maken.

Het plannen van je financiële toekomst is niet iets wat je tussen neus en lippen door kunt doen. Het vereist voorbereiding omdat het waarschijnlijk alle aspecten van je leven zal raken. Daarnaast moeten conflicterende doelstellingen, bijvoorbeeld die op lang en korte termijn tegen elkaar worden afgewogen.

De eerste stap in je persoonlijke planning is een overzicht van je maandelijkse inkomsten en kosten. Daarnaast breng je in kaart brengen hoeveel spaargeld je hebt en welke grote eenmalige uitgaven (bijvoorbeeld een nieuwe auto) er de komende jaren te verwachten zijn. Weten hoeveel je hebt of binnenkrijgt én weten waar je geld naar toegaat, is een noodzakelijke voorwaarde om je uit eventuele financiële problemen te houden. Al na een paar maanden wordt het duidelijk wat je in je inkomsten- en uitgavenpatroon moet aanpassen om financieel zorgeloos te leven.

Het uiteindelijke doel van persoonlijke financiële planning is een comfortabele oude dag, of na nu op je vijfenzestigste, je zevenenzestigste of nog later is. Niemand kan de toekomst voorspellen. Maar door je voor te bereiden op dat wat waarschijnlijk gaat gebeuren, neem je met een goed persoonlijk financieel plan een groot deel van de onzekerheid weg.

In een groot aantal gevallen zal het zo zijn dat een simpel overzicht van inkomsten, kosten, spaargeld en grote uitgaven niet volstaat. Daarnaast kun je niet alleen doelen hebben voor je zelf, maar wil je bijvoorbeeld ook zorgen dat je kinderen en kleinkinderen goed terecht komen. In die gevallen is het raadzaam een professionele persoonlijke planner in te huren. Ook in de meest complexe situaties kan die zorgen voor een onbezorgde toekomst voor jou en je (klein-) kinderen.

Maar je moet toch tegenwoordig voor financieel advies betalen? Dat is waar, maar dat moest je vroeger ook. Alleen was het toen verborgen in de provisies die de bank of verzekeraar je aanrekende. Het leek gratis, maar provisies waren torenhoog. Je hebt nu de keus, om of naar de bank te gaan of naar een onafhankelijke financiële planner. In beide gevallen kost het geld, maar wie wil niet in een zorgeloze toekomst investeren?

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *