LinkedIn: Om werkgevers en werknemers te vinden

april 11th, 2014 · by John · Weblog NL

Tien jaar geleden bestond LinkedIn niet. Nu hebben wereldwijd bijna 250 miljoen, en in Nederland meer dan vier miljoen mensen een online-profiel. Daarop staat hun werkervaring, hun scholing en hun huidige baan. Bedrijfsinterne recruiters hebben LinkedIn omarmd als dé site om personeel te werven. Wat zijn de voordelen van LinkedIn voor recruiters en hoe kun je ervoor zorgen dat recruiters je vinden? 

Voordelen van LinkedIn

LinkedIn is een gigantisch telefoonboek, maar dan niet alleen met telefoonnummers, ook met cv’s. Personeel zoeken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Bij een headhunter moet je weken wachten tot ze met een kandidaat komen. Op LinkedIn duurt het zoeken in de wereldwijde database minder dan een kwartier.

Het voordeel van LinkedIn boven vacaturesites als Mosterboard.nl of traditionele CV’s is de actualiteit. Als iemand zijn CV op Monsterboard plaatst, kan hij zijn password kwijtraken en vervolgens jaren niet naar zijn CV omkijken. LinkedIn echter leeft.

Voor minder dan €10.000 krijg je als recruiter profielen te zien, die voor anderen zijn afgeschermd. Daarnaast kun je onbeperkt uitnodigingen sturen naar kandidaten. Weeg dat af tegen de kosten van headhunters die je vaak meer dan 20% van het jaarsalaris als fee moet betalen.

5 tips om op te vallen met je LinkedIn-profiel voor de werknemer

(1) LinkedIn is ideaal om jezelf in de kijker te spelen, want het staat hoog in de google-resultaten. Zorg daarom voor een duidelijk profiel. Dat hoeft niet volledig te zijn: je mag zelf bepalen wat je erin zet. Bedenk wel goed waarom je iets wel of niet wilt delen. Als je op zoek bent naar een baan, zet dat dan bovenaan in je profiel. Geen foto is onnodig geheimzinnig, zet dus altijd een (serieuze) foto op LinkedIn. Lieg nooit, want dat komt uit.

(2) Of je nu wel of niet op zoek bent, het is goed ervoor te zorgen dat recruiters je in de gaten houden. Zij hebben inzicht in je profiel zonder dat je daar een melding van krijgt. Zorg dus voor actuele informatie. Gebruik ook de juiste termen om je functie en capaciteiten te omschrijven. Omschrijf je ervaring, je vooropleiding, extra cursussen en alle systemen waarmee je werkt. Hoe meer informatie, deste beter.

(3) Het is zonde om alleen mensen die je al kent toe te laten tot je LinkedIn netwerk. Grijp de kans om interessante mensen toe te voegen, door te surfen in netwerken van connecties. Vraag een introductie aan je eigen connectie met de knop ‘introductie’. Of maak direct een verzoek tot linken. Gebruik daarbij nooit de standaard “I’d like you to join” maar verteld waarom je wilt linken. Je kunt ook op andere manieren in contact komen met mensen: ‘like’ een update of word actief in een LinkedIn-groep.

(4) De voertaal op LinkedIn is Engels. Echter, een kleuterjuf uit Heilo die ‘kindergarten teacher’ is, klinkt belachelijk. Heb je een normale baan en geen ambitie internationaal carrière te maken, schrijf dan in het Nederlands. Eventueel kun je naast je Nederlands, ook een Engels profiel aanmaken. De summary (samenvatting) moet een persoonlijke tekst over jezelf zijn. Kun je niet goed schrijven, huur dan een tekstschrijver in.

(5) Jij doet je werk goed! Dus laat dat zien op je profiel, door bij elke baan een hoogtepunt te noemen, of laat anderen mensen voor je spreken door een recommendation (aanbeveling). Dat is waardevoller dan de endorsement-mozaïek (onderschrijven van vaardigheden). Overdrijf niet, maar focus op minimaal vier recommendations.

 John Greijmans

 

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *