Borrels of de kunst van het Netwerken

april 11th, 2015 · by John · Weblog NL

Netwerkbijeenkomsten zijn ideale gelegenheden om nieuwe contacten te leggen, inspiratie te vinden en misschien zaken te doen. Netwerken kan zowel heel gezellig als ontzettend handig zijn. Maar nieuwe mensen ontmoeten is niet altijd even gemakkelijk. Daarom hier enkele adviezen en tips om zoveel mogelijk voordeel uit een netwerkborrel te halen. Drie fases zijn daarin belangrijk: de voorbereiding, de bijeenkomst en de opvolging.

Bereid je altijd voor op een netwerkbijeenkomst

De centrale vraag hier is: Wat wil ik bereiken? Alleen als je weet wat je wilt bereiken, kun je nadenken over wie je wilt ontmoeten en waar deze mensen te vinden zijn. Kom je voor inspiratie dan levert een bont gezelschap het meest op. Een zakenborrel in een stadscafé is daarvoor uitermate geschikt. Wil je iets verkopen, dan moet je op zoek gaan naar een event waar je mogelijke opdrachtgevers kunt treffen.

Om een goede indruk achter te laten op mede-ondernemers helpt een goede elevatorpitch. In een dergelijke presentatie leg je in twee minuten uit wie je helpt (doelgroep), wat het probleem is of de behoefte waar jij een oplossing voor hebt, welke oplossing je hebt en wat deze oplossing oplevert.

Verwacht overigens nooit een direct verkoopresultaat. Op netwerkbijeenkomsten lopen namelijk allemaal “verkopers” rond en zijn er dus weinig kopers. Dat is eigenlijk ook logisch. Zou jij zaken doen met iemand die je vijf minuten hebt gesproken, zonder nadere inlichtingen in te winnen over diens kunde, vaardigheden of betrouwbaarheid? Of, ben je je leveranciers zo ontrouw dat je voortdurend op zoek bent naar nieuwe?

Netwerken kan wel leads opleveren naar iemand die klant zou kunnen worden. Maar dat is zelden iemand die bezoeker is van die netwerkbijeenkomst. Netwerken is vooral bedoeld om aan informatie komen of informatie te geven, hulp te zoeken en hulp te bieden aan mensen die dat kunnen gebruiken. Bedenk daarom wat jij te geven hebt. Dat kan variëren van advies tot het toesturen van artikelen en van eigen ervaringen delen tot netwerkcontacten uitwisselen. Dit betaalt zich vaak terug in wederdiensten.

Waar verkopen voornamelijk gericht is op snel scoren, is netwerken meer gericht op lange termijn. Geduld is daarom een schone noodzaak! Gebruik het principe: eerst geven, dan krijgen. Waarom zou je eigenlijk iemand helpen? Omdat je die persoon goed kent, betrouwbaar of aardig vindt. Zevenenzestig procent van de mensen die netwerkbijeenkomsten bezoeken doet dat vanwege de gezelligheid! Dan praat ga je toch niet over zaken?

Houd het gesprek zakelijk

Een netwerkborrel is een zakelijke afspraak. Behandel die daarom ook als zodanig. Je komt dus op tijd. Je weet wat je wil bereiken en met wie je wil spreken. Je komt goed voorbereid de ruimte van de netwerkbijeenkomst binnen en dan.. Ja dan?

De meeste mensen vinden het niet prettig een onbekende aan te spreken. Het is veel gemakkelijker als je aangesproken wordt. Als je dus zelf iemand aanspreekt, zul je dan ook niet snel worden afgewezen. Maar hoe spreek je iemand aan?

Starten met concrete vragen is beter dan vage openingszinnen als: Hoe gaat het er mee? Deze lokken namelijk nietszeggende antwoorden uit als “goed”. En dan heb je nog steeds geen opening.  Zorg daarom dat je de vraag zo stelt dat er een langer antwoord kan komen. Dat geeft jou weer de tijd om over het vervolg van het gesprek na te denken. Vragen hoe het er mee gaat, mag uiteraard wel, maar zorg dat je ook een tweede “echte” openingszin hebt.

Als je het ijs wil breken met: wat doe jij eigenlijk? volgt vaak een standaard elevator pitch over een succesvol business model. Hier zijn enkele voorbeelden van meer originele openingszinnen:

  • Ik ken hier niet zo veel mensen, dus ik wil mezelf graag even voorstellen. Ik ben …
  • Wat een prachtige locatie! Ben je hier weleens eerder geweest?
  • Deze netwerkborrels zijn echt druk. Hier is het wat rustiger, mag ik even bij jou komen zitten?
  • Ik ken hier alleen de barman, en ook pas sinds twee minuten. Mag ik me even voorstellen?’
  • Ik schrijf een artikel over de beste en slechtste openingszinnen. Heb jij nog leuke voorbeelden gehoord vandaag?’

Vraag daarna aan iemand hoe deze zijn succes verklaart, waar zijn passie ligt, welk advies ze voor je hebben, welk goed boek ze kunnen aanbevelen of welke website veel nuttige informatie oplevert. Om effectief te netwerken heb je geen snelle babbel nodig. Zorg dat je een aantal vragen paraat hebt waaruit belangstelling voor een ander blijkt. Vragen die bedoeld zijn om meer te weten te komen over die persoon. Daarmee maak je gesprekken persoonlijk en prettig. Wees positief, geef complimenten en zorg voor humor.

Wat je ook vraagt, luister en vraag door, alleen al om te laten merken dat je aandacht hebt voor je gesprekspartner. Door geveinsde interesse prikken de mensen heen. Anderzijds, accepteer dat sommige gesprekken niet leuk zijn of niet van de grond komen. Realiseer je dan, dat er nog genoeg andere mensen zijn om mee te praten!

Verder nog enkele praktische tips. Borrelen is geen toneelstukje, maar straal wel uit dat je er vanwege je succes bent. Met in één hand een glas bier en in de andere een snack, is het slecht handen schudden. Houd de rechterhand daarom vrij, en eet na afloop.

Tot slot, mensen aan elkaar voorstellen werkt super. Je bewijst daarmee dat je niet alleen bent gekomen om te halen, maar dat je anderen ook wat gunt. Daarnaast is het een elegante manier om een gesprek te beëindigen. Het is overigens niet onbeschoft om het einde van het gesprek aan te kondigen: “Ik vind het hartstikke leuk om met je door te praten, maar ik wil nog wat andere mensen spreken. Zullen we kaartjes uitwisselen? Zorg voor een positief besluit. “Hartstikke interessant wat je doet, weer wat geleerd!” en sluit af met een handdruk en een glimlach. En houd het gemeend.

Kom je afspraken na

Je wilt niet dat de persoon die je gisteren hebt ontmoet je meteen weer vergeet. Eenmaal thuis begint daarom het huiswerk. Stuur een email of een bericht via LinkedIn om te zeggen dat je het gesprek erg prettig vond en hoopt elkaar binnenkort weer te spreken. Of maak meteen een vervolgafspraak met koffie of lunch. Kom altijd je toegezegde afspraken na.

Netwerken blijft een kwestie van regelmatig en gericht onderhoud. Sla daarom de contactgegevens systematisch op, voorzien van aantekeningen over wat de ander voor je kan betekenen. Dan ben je voorbereid als die situatie zich voordoet.

John Greijmans

Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *